Beste lezer, We weten beter dan ooit welke voeding gezond is en welke producten we beter niet dagelijks eten. Iedereen kent de voedingsdriehoek. En toch worden we almaar dikker. Welk eten we kiezen, is ook niet alleen een rationele afweging. Voeding gaat over véél meer dan het lichaam van de juiste nutriënten voorzien. Eten gaat voor veel mensen ook over gezelligheid. De reeks Buikgevoel van De Standaard zoekt uit waarom we eten wat we eten. Uit de online voedingstest van de reeks blijkt dat tieners en twintigers duidelijk meer belang hechten aan de esthetiek van voeding dan oudere mensen. Ze kunnen bijvoorbeeld de schoonheid van gerechten waarderen, ook als ze die niet lekker vinden. Voedingsbedrijven maken handig gebruik van de voorliefde voor mooi en makkelijk eten. De hypes rond snacks, snoep en frisdrank op sociale media draaien niét om de smaak - wel om het wow-effect, bijvoorbeeld als je een reep dubaichocolade openbreekt en de felgroene pistachevulling mooi contrasteert met de donkere chocolade. De artikelenreeks gaat na wat ons kwetsbaar maakt voor ongezonde verleidingen, maar ook welke aspecten van eten al te vaak onderbelicht blijven en waardevol zijn. Hoe eten gelinkt is aan culturele tradities en de zorg voor anderen, bijvoorbeeld. |